Parafia rzymskokatolicka pw. Miłosierdzia Bożego w Szczecinie
Ciasto czekoladowe na długie jesienne wieczory :)

SKŁADNIKI:

- trzy tabliczki gorzkiej czekolady
- 10 żółtek
- 150 g cukru
- 150 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło włożyć do rondla, wsypać 1/3 cukru oraz połamaną na jak najmniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, dopóki wszystko się nie rozpuści.

2. Żółtka ubić na puszystą masę z resztą cukru, a następnie, dalej ubijając, powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę.

3. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy - takiej, by miało wyskość 1,5 - 2 cm.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 15 minut.

5. Kiedy ostygnie, pokroić w kwadraty lub romby.

Ciasto konsystencją i wyglądem będzie trochę przypominało zakalec, ale nie należy się tym przejmować - takie ma być.

 

SMACZNEGO :)