Parafia rzymskokatolicka pw. Miłosierdzia Bożego w Szczecinie
Puszysty sernik wiedeński

Propozycja na dużą tortownicę

SKŁADNIKI:
Kilogram sera tłustego,  10 jajek, kostka masła (25 dg masła) 2 szklanki cukru pudru, 2 czubate łyżki mąki krupczatki, opakowanie budyniu waniliowego, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania, oraz rodzynki i smażona skórka pomarańczowa (razem 2 szklanki)

PRZYGOTOWANIE:
Ser bardzo dobrze zmielić, masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Do jednolitej puszystej masy, nie przerywając ucierania dodawać porcjami zmielony ser. Do utartej masy przesiać mąkę z budyniem w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać pianę ubitą z 5 jajek i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 80 minut w temp. 180 °C.
Sernik jest dobrze upieczony gdy wierzch się zrumieni a boki lekko odejdą od formy, upieczone wystudzone ciasto przełożyć na patenę


Smacznego !!!