Parafia rzymskokatolicka pw. Miłosierdzia Bożego w Szczecinie
Biały sernik

SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE


Ciasto: 50 dg mąki pszennej, 25 dg margaryny, małe opakowanie proszku do pieczenia, 6 żółtek, szklanka cukru pudru, 6 łyżek śmietany

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, posiekać nożem i zarobić. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażalnika, a drugą wyłożyć na prostokątną blachę.


Ser:  kilogram dwukrotnie zmielonego białego sera, 40 dg cukru kryształu, 6 białek, puszka brzoskwiń, małe opakowanie proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kwaśnej śmietany
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, zmielony ser rozetrzeć ze śmietaną i dodać do ubitych białek, na koniec dodać proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
Na ciasto w blaszce wyłożyć ser wymieszany z brzoskwiniami. Na wierzch na tarce o grubych oczkach zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 50 minut na złoty kolor.