Parafia rzymskokatolicka pw. Miłosierdzia Bożego w Szczecinie
Z cyklu sałatki wielkanocne - sałatka z rzodkiewką

Składniki:

- spory pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 2 duże jajka ugotowane na twardo
- ok. pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- ok. łyżki majonezu (lub więcej, jeśli lubisz ostrą nutkę;)
- łyżeczka startego chrzanu (najlepiej świeżego!)
- łyżeczka posiekanego koperku
- 2 łyżki siekanych ziół (bazylia, melisa, majeranek...)
- duża szczypta curry
- sól
- pieprz
- możesz także dodać plasterki ogórka, porwane liście sałaty, szpinaku, czy garść kiełków.

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki lub paseczki. Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
Białka jajek pokroić. Wsypać do miski razem ze szczypiorkiem i rzodkiewkami.

Sos:

Żółtka utrzeć ze śmietaną. Wymieszać z majonezem, chrzanem, koperkiem i posiekanymi ziołami. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.

Sałatkę polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Jeśli w domu są łakomczuchy, polecamy ZAMKNĄĆ kuchnię na klucz;)

 

Smacznego!