Parafia rzymskokatolicka pw. Miłosierdzia Bożego w Szczecinie
Smakowite bezy

SKŁADNIKI:

- 5 białek

- 18 dag(niepełna szklanka) cukru pudru

- cukier waniliowy

- tłuszcz do blachy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Białka umieścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.

2. Wsypać cukier puder i cukier waniliowy i mieszać białka łyżką tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się.

3. Zestawić naczynie z kąpieli wodnej i ubijać białka robotem lub trzepaczką do uzyskania bardzo sztywnej piany.

4. Małe beziki kłaść łyżką lub wyciskać szprycą na blachę wysmarowaną tłuszczem.

5. Suszyć je w letnim piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez kilka minut.

6. Do piany można dodać łyżeczkę kakao lub kawy rozpuszczalnej albo trochę wiórek kokosowych.

SMACZNEGO :)